Qatarin kisarakentaminen voi vaatia 4 000 työntekijän hengen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Qatarin kisarakentaminen voi vaatia 4 000 työntekijän hengen

Jalkapallon MM-kisoja Qatarissa rakennetaan työntekijöiden hengestä ja oikeuksista piittaamatta, sanoo ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC.

Jopa 4 000 siirtotyöläistä voi kuolla, ennen kuin jalkapallon vuoden 2022 Qatarin maailmanmestaruuskisat alkavat, elleivät Qatarin hallitus ja kansainvälinen jalkapallon kattojärjestö FIFA kanna vastuutaan rakennustyömailla työskentelevien työntekijöiden turvallisuudesta, toteaa ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC.

Suurin osa Qatarin kaikkiaan 1,2 miljoonasta siirtotyöntekijästä on Intiasta ja Nepalista. Järjestön mukaan maassa kuolee vuosittain noin 400 siirtotyöläistä.

Qatar on ilmoittanut tarvitsevansa puolesta miljoonasta miljoonaan uutta siirtotyöläistä saattamaan kisojen rakennustyöt valmiiksi.

Raportit jalkapallostadionien sekä muilta kisojen rakennustyömailta kertovat työntekijöiden orjatyönomaisista olosuhteista sekä heikosta työturvallisuudesta. Kuolemaan johtavat rakennusalan työtapaturmat ovat Qatarissa kahdeksan kertaa yleisempiä kuin rikkaissa maissa, huomauttaa ITUC.

"Maailmanmestaruuskisojen rakentamisen jatkuessa seuraavien seitsemän vuoden aikana yli 4 000 työntekijän henki on vaarassa, ellei mitään tehdä siirtotyöläisten oikeuksien puolesta", sanoo ITUC:n pääsihteeri Sharan Burrow.

Hänen mukaansa rakennustyöntekijöiden määrän kasvaessa kuolleisuus voi nousta jopa 600:aan vuodessa, ellei Qatarin hallitus tee nopeita parannuksia työntekijöiden olosuhteisiin. ITUC on yli kaksi vuotta keskustellut Qatarin hallituksen kanssa työntekijöiden perusoikeuksista, mutta juuri mitään ei ole tapahtunut.

Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen toiminnanjohtajan Janne Ronkaisen mukaan sekä Etelä-Afrikan että Brasilian maailmanmestaruuskisoissa SASK oli mukana avustamassa paikallisia rakennusalan ammattiliittoja valvomaan stadionien rakentajien työoloja ja neuvottelemaan rakentajille säälliset palkkaehdot.

Qatarissa vastaavanlaista yhteistyötä ei ole saatu aikaan ja myös siirtotyöntekijöiden järjestäytyminen on estetty tehokkaasti. Ronkaisen mukaan työntekijöiden asema voisi muuttua, mikäli maan hallitus ja FIFA kantaisivat vastuunsa myös työntekijöiden oikeuksista.

ITUC on vedonnut FIFAan, jotta se lokakuun alussa pidettävässä hallituksensa kokouksessa käsittelisi myös sitä, miten voidaan varmistaa, että kisajärjestäjät kunnioittavat siirtotyöntekijöiden ihmisoikeuksia sekä varmistavat työntekijöiden perusoikeuksien toteutumisen.

Myös 50 000:ta jalkapalloammattilaista edustava kansainvälinen pelaajayhdistys on syvästi huolestunut kisoja rakentavien työntekijöiden oikeuksista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia